SESSIÓ 14.
ELS DRETS DELS INFANTS
(DIMENSIÓ PERSONAL)
(DIMENSIÓ PERSONAL)
Competència 1. Actuar amb autonomia en la presa de decisions i ser responsable dels propis actes.
Competències Clau de la Dimensió personal
CC1. La presa de decisions: fases i conseqüències.
CC2. Els criteris com a fonament de la presa de decisions.
CC3. El concepte de llibertat i els seus límits.
CC4. Les lleis i les seves implicacions ètiques i socials.
CC5. Drets i deures en l’àmbit escolar i familiar.
CC7. La Declaració Universal dels Drets Humans de 1948.
CC8. Algunes disposicions legals i institucions per a la defensa dels drets humans i de les llibertats.
CC9. Situacions i contextos de conculcació dels drets humans i les llibertats.
CC10. Els drets humans com a deures morals.

Convenció sobre els drets de l'infant
La Convenció sobre els drets de l'infant és un instrument internacional que estableix els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de la infantesa. Fou adoptada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre del 1989 i entrà en vigor el 2 de setembre del 1990 després de la seva ratificació per part de 78 estats membres. La convenció consta de 54 articles i de dos protocols addicionals, un sobre la participació dels nens en conflictes armats i un altre sobre la venda de nens i prostitució i pornografia infantils.
Aquesta iniciativa constitueix una de les fites més importants en el reconeixement i l'afirmació dels drets humans. La Convenció sobre els drets de l'infant és un dels tractats més referendats del món, ja que segons UNICEF ha estat ratificat per 193 Estats, gairebé tots els membres de Nacions Unides. La Convenció està centrada en la infància, es refereix a les necessitats i drets específics dels nens i obliga els Estats a obrar a favor dels seus millors interessos.
La Convenció defineix un infant com a qualsevol persona de menys de 18 anys, llevat que la llei d'un país determinat reconegui abans la seva majoria d'edat. Segons la Convenció, els nens són considerats com a subjectes de drets. Tot dret especificat a la Convenció és inherent a la dignitat humana i al desenvolupament harmònic de cada infant.
Els quatre principis bàsics de la Convenció són els següents:
- No discriminació
- Defensa del millor interès de l'infant/a
- Dret a la vida, a la supervivència i al desenvolupament
- Respecte per les opinions dels infants.
La Convenció aplica a la infància la Declaració Universal dels Drets Humans de Nacions Unides segons la qual tot individu és titular dels drets i llibertats que s'hi reconeixen sense distinció de cap mena, ja sia de raça, color de la pell, sexe, llengua, credo, opinió política, origen nacional o social, possessió de propietats, naixement o altra condició.
La Convenció reconeix que tot nen és titular de certs drets fonamentals, entre els quals s'han d'esmentar el dret a la vida, al seu nom i a la seva identitat, a ser educat pels seus pares en el si d'una família i a mantenir una relació amb ambdós progenitors, encara que estiguin separats. Així mateix la Convenció obliga els Estats a permetre que els pares puguin exercir les seves responsabilitats com a tals.
Expressa els drets fonamentals de què gaudeixen els infants de totes les nacionalitats: dret a desenvolupar-se fins a les seves plenes potencialitats; a ser protegits de les influències pernicioses, dels abusos i de l'explotació; i a participar plenament en la família així com en la vida cultural i social.
La Convenció protegeix els drets dels infants a base de garantir el seu accés efectiu als serveis de salut; a una educació primària gratuïta i obligatòria i a altres serveis jurídics, civils i socials. La Convenció també reconeix que els infants tinguin el dret d'expressar les seves opinions i que aquestes siguin escoltades, de rebre protecció davant de possibles explotacions i que la seva intimitat sigui respectada.
TEMÀTIQUES DE LA CONVENCIÓ SOBRE ELS DRETS DELS INFANTS
. Dret a la identitat: a un nom, a una nacionalitat, a no estar separat del pare o de la mare, a practicar la pròpia llengua.
. Dret a la salut i al benestar : a la bona alimentació, a una casa, a una bona atenció mèdica, a la seguretat social.
. Dret a l' educació i al joc: a la cultura, al joc, a viure en un entorn saludable i no contaminant.
. Dret a la participació: a reunir-se, a la intimitat, a la privacitat.
. Dret a la protecció: a no ser explotat, a no ser retingut o traslladat il·lícitament a l' estranger.
. Dret a la comprensió i a l' afecte: a desenvolupar-se, a ser estimat
Deures:
1.- Fes recerca de casos o notícies en que algun nen o nena hagi estat explotat d' alguna manera.
2.- Mira aquest vídeo: "Esclavitud infantil en el siglo XXI. Capítulo 4 India. Niños esclavos en la industria téxtil". Fes una sinopsi o resum i una reflexió personal.
2.- Mira aquest vídeo: "Esclavitud infantil en el siglo XXI. Capítulo 4 India. Niños esclavos en la industria téxtil". Fes una sinopsi o resum i una reflexió personal.
Bibliografia:
PUIG ROVIRA, Josep Maria i altres autors: Atòmium. Cultura i valors ètics . Barcelona: Editorial Text-La Galera, 2016 (pàgines 32 i 33)
Webgrafia:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Convenci%C3%B3_sobre_els_drets_de_l'infant
http://image.slidesharecdn.com/dretsinfants1-111119121243-phpapp01/95/drets-infants-1-10-728.jpg?cb=1321707114
https://www.youtube.com/watch?v=X1HkV8-hI2k
https://www.youtube.com/watch?v=X1HkV8-hI2k