viernes, 25 de octubre de 2019

SESSIÓ 6. L' EXPERIÈNCIA DE LA IMMIGRACIÓ (DIMENSIÓ INTERPERSONAL)

SESSIÓ 6. 
L' EXPERIÈNCIA DE LA IMMIGRACIÓ 
(DIMENSIÓ  INTERPERSONAL) 

COMPETÈNCIES BÀSIQUES:
Competència 5. Mostrar actituds de respecte actiu envers les altres persones, cultures, opcions i creences Practicar la raonabilitat i l’acceptació de l’altre en les seves diversitats per aprendre a viure junts amb actituds de tolerància activa i respecte. 

Continguts clau 
CC21. La dignitat humana i el respecte. Consideració de la igualtat. 
CC22. La pluralitat cultural, política, religiosa i altres. 
CC23. Diversitat d’identitats. Les diferències i els seus contextos. 
CC24. Valors universals i valors compartits. La convivència. 
CC25. Àmbits d’actuació de poder i violència. Actituds de tolerància, solidaritat, compromís i les seves manifestacions externes. Currículum educació secundària obligatòria Àmbit de cultura i valors (cultura i valors ètics) 


Competència 6. Aplicar el diàleg i exercitar totes les habilitats que comporta, especialment per a la solució de conflictes interpersonals i per propiciar la cultura de la pau Usar el diàleg com a reconeixement de l’altre, per a l’exercici d’actituds intel·lectuals (d’exploració, de recerca de criteris, de racionalitat, d’acceptació de la pluralitat, de flexibilitat) i afectives (de consideració, de confiança, d’autocontrol). 

Continguts clau 
CC26. El concepte de diàleg. Tipus de diàleg. El diàleg com a forma privilegiada de comunicació d’idees, de sentiments i de relació. 
CC27. Les condicions del diàleg: ordre, claredat, atenció, intencionalitat... 
CC28. Els valors del diàleg: comprensió, exclusió de violència, cooperació, participació, sinceritat, escolta, igualtat de les veus, assertivitat, respecte, racionalitat... 
CC29. El conflicte. Anàlisi de conflictes. El tractament de conflictes interpersonals com a actor, com a espectador, com a afectat. Estratègies: conversa, negociació, mediació... 
CC30. La cultura de la pau. Violència directa i violència estructural. Tipus de pau. Models i exemples de la cultura de la pau... 


Mirem aquest documental: 

Quatre joves -una colombiana, un xinès, un ghanès i un magribí- quatre històries i molt diferents. Immigrants? Sí, si això vol dir venir de fora, excepte Chi-Sin nascut aquí, perquè els qui van venir a Catalunya vans ser els pares. Catalans? per què no? Cada un ha fet la seva pròpia evolució i ha vençut la barrera de sentir-se un estrany a la terra d'acollida, aconseguint el mestissatge ric i divers de la cultura catalana i la d'origen. I aquí han decidit construir els seus projectes i treballar pel seu futur.


Marxar lluny de casa

Com has pogut veure, són diversos els motius que ens poden forçar a deixar el nostre país. Els que sempre ens criden més l' atenció, per l' impacte que ens produeixin, són el casos de les persones que han de fugir per culpa dels conflictes bèl·lics o que es troben en una situació de pobresa tan extrema que s' aventuren a buscar un futur millor per a ells i per a la seva família. 

Tal com reflecteix el reportatge de l' IES Castellar del Vallès, Catalunya ha estat tradicionalment terra d' acollida, tant de persones que provenen d' altres punts de l' Estat espanyol -per exemple, entre el 1950 i el 1970 va arribar-hi un bon nombre d' andalusos i aragonesos-, com de persones que vénen de l' estranger- a finals del segle XX hi va haver una onada d' immigració molt gran. Ara bé, en determinats moments històrics també hi ha hagut països que han acollit molts catalans. 

(El llibre es refereix al reportatge Catalunya Terra d' acollida, Castellar i Sant LLorenç pobles d' acollida, que no he trobat) 

Durant la Guerra Civil Espanyola i la posterior dictadura franquista, molts catalans es van haver d' exiliar a França i a l' Amèrica del Sud, principalment. La crisi econòmica dels darrers anys també ha provocat moltes emigracions, tant d' estrangers que han tornat al seu país d' origen com de catalans que s' han traslladat a altres països, especialment per motius laborals. Entre el 2009 i el 2015 hi ha hagut un agument de gairebé un 70% de catalans que resideixen a l' estranger. 

Sentir-se com a casa

Encara que la decisió d' emigrar no hagi estat presa per motius de supervivència, deixar la família, l' entorn i els costums per a integrar-se a un lloc nou mai no és senzill. Una actitud oberta vers les persones que arriben d' altres països i una acollida calorosa sempre ajuden a fer aquest tràngol més planer. 

Sovint, els nouvinguts busquen persones amb els mateixos orígens amb qui puguin compartir moments de nostàlgia. Actualment, hi ha uns 250.000 catalans a l' estranger que han anat teixint una xarxa de relacions que els ajuda a estar en contacte amb la seva cultura. Aquests en són alguns exemples:

. Casals catalans: són les anomenades comunitats catalanes de l' exterior. N' hi ha 117 en tot el món i es dediquen a promoure la llengua i la cultura catalanes. A banda de ser espais de celebració de festes i tradicions catalanes, també ofereixen ajuda personal i professional als nouvinguts. 

. La xarxa Catalans al món: les noves tecnologies han contribuït, sens dubte, a fer les distàncies una mica més curtes. A iniciativa d' un català resident a Dublín, ja fa uns quants anys que es va posar en marxa un portal que agrupa webs creades per tot el món que posen en contacte catalans que viuen en un mateix lloc i s' organitzen per fer activitats plegats. 



Per saber més: 


Najat El Hachmi:


Entrevista

Najat El Hachmi: «Catalunya s'hauria de reivindicar com a país d'immigrants»

Entrevista a la guanyadora del premi Sant Joan BBVA 2015 per la novel·la "La filla estrangera"

L'autora explica que va optar "per arrelar al lloc on visc, i no estar pensant en aquell país que vam deixar"

"Com a escriptora, per a mi és important fer visible aquest vincle amb la llengua materna"

Najat El Hachmi guanya el 35è Premi Sant Joan

 | 13/09/2015 a les 00:10h
L'escriptora Najat El Hachmi | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 13/09/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Najat El Hachmi acaba de publicar La filla estrangera (Edicions 62), la novel·la guanyadora del premi Sant Joan BBVA de Literatura 2015. El guardó, lliurat el dia 8 de setembre dins del marc de la Setmana del Llibre en Català, referma la trajectòria de l'escriptora, després de l’èxit de L’últim patriarca (premi Ramon Llull 2008, Planeta), per mitjà d'una història escrita amb vigor i amb atmosferes que endinsen el lector a un esclat de sentits.

La protagonista és una noia nascuda al Marroc que entra a la vida adulta en el context d’un municipi de l’interior de Catalunya, amb el focus posat en com es va allunyant de la seva mare i d'allò que representa. Vida, literatura i identitat, tres divises que marquen una obra i que consoliden la personalitat d’una veu a tenir en compte en la literatura catalana.

- A La filla estrangera enganxa molt la sensualitat i la visceralitat del llenguatge, ple d’imatges contundents, d’escorxaments sensorials. És una decisió que interpel·la volgudament als sentits?

- Explorar els sentits és una cosa molt meva, que em dóna molt de joc a l’hora d’escriure. Tenir en compte tots aquests elements, des de la perspectiva olfactiva, del tacte, la vista, etc., em permet dotar de contingut la narració.

- La novel·la resulta, realment, una experiència molt de pell, molt física. És evident des de la primera línia, justa quan la protagonista es lleva i tot agafa una dimensió física, de sensacions més que d’accions.




Najat El Hachmi. Foto: Adrià Costa
- M’agrada provar la capacitat que tinc de posar-me en un moment concret en la pell d’algú, crear una atmosfera, i anar més enllà del fet d’explicar què passa i què no. És una mica la necessitat de ser-hi, de ser a dins. I ho puc arribar a fer de manera tan intensa que les olors, per dir un exemple, se’m fan presents a mesura que vaig imaginant-les i escrivint-les.

- Al llibre, hi ha un moment on el personatge descriu la sensació que produeix el contacte del ferment amb el tou dels dits (“les sensacions se me’n van a alguna part del cervell, concreta i particular, que després les irradia pertot arreu”). Sembla que l’escriptura sigui com aquesta acció de sentir quan es toca, un moment màgic, gairebé al·lucinogen.

- Sí! (riu). Però, per arribar-hi, has de fer un descens cap a una part molt fosca, i desfer-te de moltes capes de contenció, de control sobre tot aquest material que és en algun lloc del cervell, però que tu no saps ben bé on.

- El llibre té aquesta part de viure molt les sensacions que s’hi exposen. Però, també, hi ha molta part de tu mateixa dins el llibre, molta vivència real enmig de la creació d’un personatge i un món imaginari.

- Volia posar-me en aquest moment concret del que està passant aquesta noia, en com ho vaig viure jo mateixa, però, sobretot, en com ho viuen moltes altres noies. És evident que, tenint en compte elements externs, aquesta no és la meva història. Però sí que hi ha la voluntat de voler plasmar un instant i un espai, quan et dius “sóc aquí, però no acabo d’entendre què sóc exactament... Ni com m’haig de pensar ni com m’haig de definir en relació al què m’envolta”.

- El que es viu és una cosa molt concreta i molt localitzada, però també és molt universal, en el sentit que tots hem passat per l’etapa de formació de la personalitat i hi ha hagut un moment en què hem hagut de dir: “sóc això”.

- I has de fer un pas tan dolorós com el de separar-te dels teus pares, especialment de la mare. És un moment molt difícil per les dues peces de l’engranatge. Jo no volia donar el punt de vista d’algú que directament es confronta amb la figura paterna, com podria ser a L’últim patriarca, sinó que volia fer una cosa més complexa, sense tants elements evidents de confrontació. Volia que aparegués la necessitat de fer el teu camí, i de fer evident aquest distanciament. I, en aquest punt concret, tens molta por.

- La relació amb la mare és fonamental, sobretot en el procés d’allunyament. La seva ja ha entès a què es dedica?

- Amb L’últim patriarca vaig anar a l’Institut Cervantes i van llegir el primer capítol en amazic. En aquell moment vaig pensar que ella, si hagués estat a la sala, hagués entès què és el que faig i a què em dedico. Ja ho saps prou, que això d’escriure és molt difícil d’entendre...


Najat El Hachmi. Foto: Adrià Costa

- I que en puguis viure, encara més...

- (riu) Imagina’t, a més, com ha de ser de difícil d’entendre per algú que té com a llengua pròpia una llengua oral. Però el moment va ser molt especial, perquè també vaig entendre una cosa que després m'ha permès escriure La filla estrangera: a L’últim patriarca no només hi havia el català com a llengua (que és la llengua en que està escrita), sinó que, d’alguna manera, per sota hi corre també l’amazic.

- Que a La filla estrangera has fet aflorar del tot.

- He explicitat la reflexió que em veig obligada a fer quan estic escrivint sobre personatges amazics: tinc uns personatges que parlen una altra llengua dins el meu cap, i que els haig de fer parlar en català!

- Fer-ho és una forma de donar visibilitat a una llengua que domines, però que no pots escriure?

- Una vegada vaig fer un informatiu en amazic a Catalunya Cultura. Va ser una experiència impressionant, perquè, de cop i volta, havia de fer ràdio en amazic i jo no havia sentit mai la ràdio en la meva llengua! Era un procés que necessitava partir de zero, fins i tot davant l’ordinador, a l’hora de teclejar el guió. Però sí, és una forma de visibilitzar aquesta llengua. Com que no puc fer servir l’amazic com a llengua literària, l’incorporo així.

- També és un factor que et dóna molt de joc, literàriament.

- És clar, el conflicte el pots vehicular a través d’aquests xocs lingüístics.

- La llengua, i també el cos, són els elements claus de la novel·la.




Najat El Hachmi. Foto: Adrià Costa
- Sí, la llengua materna és la llengua de la mare. I el fet d’estar pensant en una llengua diferent a la de la meva mare fa que es remoguin moltes coses, i que tu facis una reflexió molt important sobre totes aquestes qüestions.

- Una de les coses més interessants de Catalunya és que molts catalans han viscut el mateix que tu, perquè molts tenen altres llengües maternes (en especial el castellà). Amb el temps, moltes d’aquestes persones poden haver adoptat el català com a llengua pròpia, i els seus fills ara ja la tenen com a materna.

- És molt curiós fer-te a la idea que una cosa que has engendrat, que has parit i que has creat, es converteixi en una cosa molt diferent a tu. Pels pares això ha de ser estranyíssim! I a tu et reforça la sensació de ser estranger respecte els teus propis pares. Com a escriptora, per a mi és important fer visible aquest vincle amb la llengua materna, i descriure el fet de ser conscient de la pèrdua. La protagonista de La filla estrangera ho és molt.

- La novel·la està escrita a través d’un monòleg interior. Va ser molt més fàcil fer-ho així, en primera persona, per poder-hi vessar tot els elements reals i que has viscut?

- Necessitava deixar clara la percepció de tot el que és i sent aquesta noia, de tot el que li passa i de tot el que l’envolta. Amb una tercera persona no hagués pogut donar tant aquesta sensació d’estar en la seva vida interior.

- Al llibre parles de la intensitat dels lligams afectius que t’uneixen a una terra, a una llengua i a una cultura. Suposo que és una duplicitat de lligams, en el teu cas. Com ho paeixes, això?

- En el seu moment, vaig escriure Jo també soc catalana, un llibre on vaig vessar tota aquesta cosa de no saber exactament qui ets i qui no ets. Em va ser molt útil, perquè després vaig ser més conscient del lloc on era. I vaig optar per arrelar al lloc on visc, i no en estar pensant en aquell país que vam deixar enrere. En aquest sentit, vaig deixar l’enyorança per la literatura. Calia ser més pràctica: no puc estar contínuament explicant als meus fills que sóc d’un altre lloc, perquè això et fa més vulnerable.

- Potser per això la protagonista de La filla estrangera no té nom, així com tampoc en té el poble on passa l’acció? T’interessava mantenir una certa indefinició?

- Vivim en un lloc on la gent no està gaire definida. Què és ser català? Ben bé, no ho sap ningú. I crec que això és una avantatge, perquè et permet reinventar el concepte, i arrelar-te com tu creguis que ho has de fer. Podem definir algú com a musulmà i català? Penso que no té perquè ser excloent, i és important que als nostres fills els expliquem que no es pot viure al passat i al present al mateix temps. Jo vaig optar per projectar-me al futur. I el meu futur era aquí, i això suposava pèrdues.


Najat El Hachmi. Foto: Adrià Costa

- En el sentit de creació del teu propi jo, què ha significat el fet de llegir? A la seva obra es fa evident que un dels seus gran nexes amb aquest país han estat la literatura i la llengua.

- No hi ha dubte, com també ho és per la protagonista. A La filla estrangera van apareixent lectures, contínuament, i per a mi, personalment, això ha estat molt important. Sempre ho explico: quan era petita i vivia a Vic amb els meus pares, no entrava mai a les cases dels catalans. Llavors, jo no sabia com vivien, i no sabia si eren molt diferents o propers a nosaltres. En aquest sentit, la literatura –sobretot gràcies a Mercè Rodoreda– em va servir per saber com era aquella vida que no podia veure de cap altra manera. Evidentment, els problemes domèstics que apareixen a les novel·les de Rodoreda no són els mateixos que els de la gent “normal”, però vas fent diferents lectures i t’acabes fent una idea. L’important no era veure les particularitats entre aquests dos universos domèstics, sinó descobrir què hi havia en comú. Això et dóna molta pau, perquè no et veus com una cosa estranya i diferent.

- Els catalans sempre estem reivindicant el nostre “fet diferencial”. I sempre ens mostrem orgullosos de definir Catalunya com un país històricament d’acollida, de pas.
 

- Hi ha tanta gent de diferent procedència, que Catalunya s’hauria de reivindicar com a país d’immigrants.

- Creus que aquest “fet diferencial” és integrador?

- A mi, personalment, el que m’agrada és que ha suposat molt de debat i moltíssima reflexió sobre què significa la identitat de les persones. I això és un element positiu, perquè a altres llocs no es fa. Hi ha indrets i comunitats que no tenen aquesta necessitat de pensar què som o què deixem de ser. Però, és veritat que crec que hi hauríem d’afegir un altre element, el de reflexió sobre el fet diferencials dels “altres”. De conceptes de catalanitat n’hi ha molts i, de vegades, n’hi ha que son massa tancats. S’ha de reivindicar aquesta diversitat.

Najat El Hachmi. Foto: Adrià Costa

Bibliografia:
PUIG ROVIRA, Josep Maria i altres autorsAtòmium. Cultura i valors ètics . Barcelona: Editorial Text-La Galera, 2016 (pàgina 17)

Webgrafia:
 http://www.naciodigital.cat/noticia/93723/najat/hachmi/catalunya/hauria/reivindicar/pais/immigrants

https://estaticos.elperiodico.com/resources/jpg/7/1/zentauroepp41861419-barcelona-20018-escritora-najat-hachmi-que-presen180131171028-1517415213717.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=a6ZP8kdh_j4

martes, 22 de octubre de 2019

SESSIÓ 5. SABER FORMULAR PREGUNTES ( DIMENSIÓ INTERPERSONAL) BOB DYLAN

SESSIÓ 5. 
SABER FORMULAR PREGUNTES 
( DIMENSIÓ INTERPERSONAL) 


http://www.jotdown.es/wp-content/uploads/2012/05/Bob-Dylan.jpg
Bob Dylan 

COMPETÈNCIES BÀSIQUES:
Competència 5. Mostrar actituds de respecte actiu envers les altres persones, cultures, opcions i creences Practicar la raonabilitat i l’acceptació de l’altre en les seves diversitats per aprendre a viure junts amb actituds de tolerància activa i respecte. 

Continguts clau 
CC21. La dignitat humana i el respecte. Consideració de la igualtat. 
CC22. La pluralitat cultural, política, religiosa i altres. 
CC23. Diversitat d’identitats. Les diferències i els seus contextos. 
CC24. Valors universals i valors compartits. La convivència. 
CC25. Àmbits d’actuació de poder i violència. Actituds de tolerància, solidaritat, compromís i les seves manifestacions externes. Currículum educació secundària obligatòria Àmbit de cultura i valors (cultura i valors ètics) 


Competència 6. Aplicar el diàleg i exercitar totes les habilitats que comporta, especialment per a la solució de conflictes interpersonals i per propiciar la cultura de la pau Usar el diàleg com a reconeixement de l’altre, per a l’exercici d’actituds intel·lectuals (d’exploració, de recerca de criteris, de racionalitat, d’acceptació de la pluralitat, de flexibilitat) i afectives (de consideració, de confiança, d’autocontrol). 

Continguts clau 
CC26. El concepte de diàleg. Tipus de diàleg. El diàleg com a forma privilegiada de comunicació d’idees, de sentiments i de relació. 
CC27. Les condicions del diàleg: ordre, claredat, atenció, intencionalitat... 
CC28. Els valors del diàleg: comprensió, exclusió de violència, cooperació, participació, sinceritat, escolta, igualtat de les veus, assertivitat, respecte, racionalitat... 
CC29. El conflicte. Anàlisi de conflictes. El tractament de conflictes interpersonals com a actor, com a espectador, com a afectat. Estratègies: conversa, negociació, mediació... 
CC30. La cultura de la pau. Violència directa i violència estructural. Tipus de pau. Models i exemples de la cultura de la pau... 
TIPUS DE PREGUNTES
Preguntes obertes: són aquelles que no es poden respondre amb un  un“sí” o un “no”. Normalment,    sol·liciten informació sobre coneixements,emocions i pensaments. Solen començar amb   què,qui,com,quan,on,per què. 
Preguntes tancades: són aquelles que requereixen un “sí” o un “no”com a resposta. 
Preguntes reflexives: són aquelles que busquen qüestionar alguna cosa, fer replantejar un pensament o reconsiderar alguna cosa que ha dit l’altre. 
Preguntes directes: dirigeixen l’atenció cap a una informació molt concreta, busquen una dada molt acotada. A l’hora de formular-les, podem oferir alternatives tancades o especificar molt allò que demanem.
Preguntes retòriques: són aquelles que no busquen tant una resposta,sinó plantejar una reflexió en forma de pregunta
Busca les respostes en el vent
 

Per quants camins l'home haurà de passar
abans que arribi a ser algú
Quants mars haurà de creuar un colom blanc
per dormir a la platja segur
Quants canons més hauran de disparar
abans que per fi es quedin muts.
 
Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.
 
Quantes vegades podrem mirar amunt
abans d'arribar a veure el cel.
Quantes orelles haurem de tenir
per sentir com ploren arreu
Quantes morts ens caldran amic meu
per saber que ha mort massa gent.
 
Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.
 
Quants anys podrà una muntanya existir
abans que se l'ensorri la mar.
Quant temps la gent haurà de segur
per guanyar-se la llibertat
quantes vegades podrem girar el cap
fingir que no ens hem adonat.
 
Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.
 
Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.
 

fitxa /

Lletra Bob Dylan
Música Bob Dylan
Altres Adaptació al català de "Blowin' in the wind" de Bob Dylan  (1963)
Blowin' in the Wind
How many roads must a man walk down
Before you call him a man?
How many seas must a white dove sail
Before she sleeps in the sand?
Yes, and how many times must the cannon balls fly
Before they're forever banned?
The answer, my friend, is blowin' in the wind
The answer is blowin' in the wind
Yes, and how many years can a mountain exist
Before it's washed to the sea?
Yes, and how many years can some people exist
Before they're allowed to be free?
Yes, and how many times can a man turn his head
And pretend that he just doesn't see?
The answer, my friend, is blowin' in the wind
The answer is blowin' in the wind
Yes, and how many times must a man look up
Before he can see the sky?
Yes, and how many ears must one man have
Before he can hear people cry?
Yes, and how many deaths will it take 'till he knows
That too many people have died?
The answer, my friend, is blowin' in the wind
The answer is blowin' in the wind
Compositors: Bob Dylan
Lletra de Blowin' in the Wind © Sony/ATV Music Publishing LLC
ACTIVITATS:
- Quin tipus de preguntes fa Bob Dylan?
- Quin creus que era el seu objectiu en fer-les? Esperava alguna resposta?
- Informa't sobre què passava al món cap als anys seixanta del segle passat (segle XX) que pogués inspirar Bob Dylan a escriure aquesta cançó. 
- Informa't sobre qui és Bob Dylan i quin guardó ha guanyat aquest any 2016.  

Bibliografia:
PUIG ROVIRA, Josep Maria i altres autorsAtòmium. Cultura i valors ètics . Barcelona: Editorial Text-La Galera, 2016 (pàgina 14)
Webgrafia:
 http://www.jotdown.es/wp-content/uploads/2012/05/Bob-Dylan.jpg
 http://www.viasona.cat/grup/els-miralls-de-dylan/sense-reina-ni-as/escolta-ho-en-el-vent

https://www.youtube.com/watch?v=RVDbafgNRwo


lunes, 7 de octubre de 2019

SESSIÓ 4. EN NOM DE LA LLEI (DIMENSIÓ PERSONAL)

4. EN NOM DE LA LLEI 
(DIMENSIÓ PERSONAL) 



Competència 1. Actuar amb autonomia en la presa de decisions i ser responsable dels propis actes.
Competències Clau de la Dimensió personal
CC1. La presa de decisions: fases i conseqüències.  
CC2. Els criteris com a fonament de la presa de decisions.  
CC3. El concepte de llibertat i els seus límits. 
CC4. Les lleis i les seves implicacions ètiques i socials.
CC5. Drets i deures en l’àmbit escolar i familiar. 

Competència 2. Assumir actituds ètiques derivades de la Declaració Universal dels Drets Humans. 
Competències Clau de la Dimensió personal
CC7. La Declaració Universal dels Drets Humans de 1948.  
CC8. Algunes disposicions legals i institucions per a la defensa dels drets humans i de les llibertats.  
CC9. Situacions i contextos de conculcació dels drets humans i les llibertats.  
CC10. Els drets humans com a deures morals.  


Competència 3. Qüestionar-se i usar l’argumentació per superar prejudicis i consolidar el pensament propi.
Competències clau de la Dimensió personal
CC12. El dubte i la formulació de les bones preguntes com a inici de la reflexió.
CC13. El bon argument.
CC14. Els aspectes d’una argumentació.

Competència 4. Identificar els aspectes ètics de cada situació i donar-hi respostes adients i preferentment innovadores.
Competències Clau de la Dimensió personal
CC17. Imaginació i creativitat aplicades a les decisions ètiques. 


Resultat d'imatges de LA PAH
Font: https://www.ifomocantabria.es/media/ifomocantabria/images/2019/09/27/2019092716530591671.jpg



De la mateixa manera que a casa o al centre educatiu ens regims per unes normes d' organització (NOFC) i comportament, les ciutats i els països també necessiten estar regulats per unes lleis que facilitin la convivència dels uns amb els altres. 

Per a què serveixen les lleis? 

És bo que qualsevol tipus de comunitat tingui unes regles de joc que en facilitin la vida. Unes de les normes de convivència que tenen més pes en les societats són les lleis. 

A Catalunya ens regim per les lleis elaborades pel Parlament de Catalunya i el Congres dels diputats de Madrid. Tant una institució com l' altra són formades per representants escollits per a la ciutadania; per tant, quan exercim el nostre dret a vot estem delegant a unes persones que, entre altres coses, redactin les lleis que regulin la societat on vivim. 

Hi ha lleis més genèriques, que representen la base sobre la qual s' ha de regir el funcionament de la societat, i n'hi ha altres de més concretes, que donen resposta a qüestions específiques que poden fer referència a la salut, l' educació, la seguretat, l' economia, etc. A Catalunya, la llei més important és l' Estatut d' Autonomia del 19 de juliol del 2006. A l' Estat espanyol, és la Constitució de 1978.

Els membres del govern, és a dir, el president i els seus consellers i tècnics, són els encarregats d' aplicar les lleis aprovades. Però, en determinades ocasions el mateix govern pot redactar normes que responguin a qüestions urgents. Són els decrets llei , que no han de tenir l' aprovació necessària del Parlament.  Per exemple, al març de 2015 el govern de la Generalitat va aprovar un decret llei de mesures d' habitatge per a les persones que estaven en risc de perdre la seva llar per motius de pobresa. 

Finalment, la ciutadania també pot fer propostes de llei perquè el Parlament les discuteixi i, si és el cas, les aprovi. Aquest mecanisme s' anomena iniciativa legislativa popular (IPL), i perquè aquestes propostes de llei passin a formar part de l' agenda del Parlament han de tenir un mínim de 50.000 signatures de ciutadans que hi donin suport. L' actual llei que prohibeix les curses de brau, per exemple, va sorgir d' una IPL: 


Totes les lleis són justes? 

No necessàriament. En països amb règims totalitaris, les lleis acostumen a afavorir una minoria i van en contra de la majoria de la població. En altres casos, ens trobem lleis que plantegen certs dilemes ètics; això fa que segons com s' interpretin es puguin consierar justes o injustes. 


A causa de la crisi econòmica iniciada el 2008, moltes famílies que van perdre la feina han vist amenaçada la seva llar perquè no poden fer front a la hipoteca. Quan una família deixa de pagar la quota mensual al banc, la poden fer fora de casa seva. La Plataforma d’ Afectats per la Hipoteca (PAH) va presentar una ILP al Congrés dels Diputats perquè les famílies no es trobessin al carrer i tinguessin dret a un habitatge digne. La iniciativa no va prosperar. Com a senyal de protesta, els membres de la PAH es van concentrar davant les cases d’ alguns diputats. Al cap de poc, el Congrés va aprovar la Llei de seguretat ciutadana, que entre altres coses prohibeix les concentracions per a impedir desnonaments o les manifestacions en llocs públics sense permís.

Totes les lleis són útils? 

Assignatures com la que treballem en aquest llibre ens ajuden a adquirir uns valors que, juntament amb els que rebem de la família i altres àmbits, de segur que determinaran la nostra manera d' actuar. Però les ètiques personals no són les mateixes per a tothom. És per això que les lleis marquen uns mínims comuns a totes les persones que vieuen en una mateixa societat. 



El 2’ d’ octubre de 2014 el Parlament de Catalunya va aprovar la primera llei per a garantir els drets de lestianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. Aquesta llei està pensada per combatre l’ homofòbia i per impulsar polítiques de lluita oontra la discriminació a les escoles. 
. Creus que és necessària la redacció d’una llei, que, en definitiva, vetlla pel respecte a la diferència? Per què? 
. La llei contra l’ homofòbia preveu, per primer cop, sancions davant d’ accions de discriminació o de violència relacionades amb la identitat sexual o de gènere. Creus que davant l’ amenaça de certs “càstigs” la ciutadania anirà més amb compte a l’ hora d’ actuar contra qualsevol membre d’ aquest col·lectiu? 



- Més informació: 


“SIN JUSTICIA NO HAY DERECHOS”
JORNADAS POR EL DERECHO A LA VIVIENDA DIGNA ANTE EL TRIBUNAL SUPREMO, Madrid. (6-7-8 de Octubre)


Primero los bancos y especuladores nos endeudaron por décadas para acceder a una vivienda. Después cuando en 2008 su burbuja económica colapsó, provocaron desempleo masivo y degradación de las condiciones de vida. Desde entonces más de 600.000 ejecuciones hipotecarias, de dudosa legalidad, han expulsado por la fuerza 200.000 hogares, sin importar la presencia de niños, mayores o dependientes. Muertos civiles, con deuda perpetua por aspirar con su trabajo a tener techo, luz y agua.
Ante esta crisis humanitaria, los poderes públicos rescataron a los especuladores con 53.000.000.000€, impidieron juzgarles y hasta amnistiaron su evasión fiscal. Antisocialmente nos recortaron, bajaron salarios, congelaron pensiones y rechazaron una ILP con millón y medio de firmas por stop-desahucios y por alquileres sociales. Y cuando el Tribunal de Justicia de la UE condenó a España por leyes hipotecarias que vulneran derechos fundamentales, impiden la defensa y permiten abuso bancario masivo, lo boicotearon, cómplices con el oligopolio. En particular, el Tribunal Supremo mantiene a día de hoy que “las ejecuciones hipotecarias no se pueden suspender porque no son tan perjudiciales para los deudores” (23/12/2015), o que “las cláusulas suelo son abusivas, pero que devolver todo el dinero a los afectados sería peligroso para el sistema financiero” (09/05/2013).
Convivimos con decenas de desahucios diarios, venta a Fondos Buitre de Viviendas Sociales, puertas giratorias que causan pobreza energética y precariedad laboral, Estafas como Preferentes o IRPH, la reforma del artículo 135 de la Constitución, la degradación de educación y sanidad, la Ley Mordaza, las Tasas Judiciales, la criminalización de familias sin recursos que recuperaron viviendas vacías de bancos para dormir bajo techo mientras otros gastaban tarjetas Black, la corrupción crónica… Un régimen de injusticia pese a que la letra y sentido de muchas leyes apelan a una JUSTICIA que defienda al débil, castigue al culpable y “garantice la convivencia democrática conforme a un orden económico y social justo… en el que se proteja el ejercicio de los Derechos Humanos”, aunque en su Declaración Universal de obligado cumplimiento, las naciones reconozcan el derecho a una vivienda y a unas condiciones de vida dignas, con paz y salud. Así, para evitar un sufrimiento y dolor que llega a costar vidas, muchas ciudadanas desde la SOLIDARIDAD y el apoyo mutuo, nos organizamos colectivamente para transformar la resignación, desamparo e injusticia en acción, esperanza, y rebeldía. Las Plataformas de Afectados, junto a otros colectivos, constituyen una primera línea de empoderamiento ciudadano y defensa de los Derechos Humanos, a pesar de muchas decisiones judiciales.
El Tribunal Supremo es la cúspide del Sistema Judicial español, y ante sus puertas, exigimos al mundo de la Justicia:


1) La aplicación directa de la Declaración Universal de Derechos Humanos, ordenando la paralización
inmediata de todos los desalojos sin alternativa de vivienda digna.

2) La aplicación efectiva de la normativa europea (TJUE) que obliga a eliminar todas las cláusulas abusivas
de los contratos, compensando a los afectados por los daños producidos. En consecuencia, deben anularse todos los procedimientos ya terminados en los que no ha existido derecho a la defensa y cancelar las deudas generadas en esos procesos ilegales.

3) Que se investigue y juzgue las actividades presuntamente delictivas de las entidades financieras que promovieron la burbuja y se beneficiaron de la crisis, depurando judicialmente responsabilidades políticas.

4) Promover la despenalización de la ocupación de viviendas vacías por necesidad, y la tipificación del delito de usura.
5) Investigar la venta de viviendas sociales a Fondos Buitre, proteger a las víctimas de sus desahucios y adoptar medidas de reparación al daño causado.
6) Por último, exigimos la absolución de todos los detenidos y multados por participar en las movilizaciones contra los desahucios, pues no han hecho sino cumplir con su deber de defensa de los Derechos Humanos.

Totes les lleis són útils? 

Llegeix el següent cas i contesta:

El 2 Octubre de 2014 el Parlament de Catalunya va provar lal primera llei per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. Aquesta llei està pensada per combatre l' homofòbia i per impulsar polítiques de lluita contra la discriminació a les escoles.
- Creus que és necessària la redacció d' una llei que, en definitiva, vetlla pel respecte a la diferència? Per què? 
- La llei contra l' homofòbia preveu, per primer cop, sancions davant d' accions de discriminació o de violència relacionades amb la identitat sexual o de gènere. Creus que davant l' amenaça de certs "càstigs" la ciutadania anirà més amb compte a l'  hora d' actuar contra qualsevol membre d' aquest col·lectiu?
- Fes una llista de propostes i accions de sensibilització que s' haurien de desenvolupar per tal que no fos necessari haver de recórrer constantment a la Llei contra l' homofòbia en casos de discriminació. 


Quina llei t' agradaria instaurar si fossis diputat o diputada del Parlament? 


Més material: 

Llei per a garantir els drets de les persones LGTBI

Article 38  Competència
1. La competència per a incoar els expedients administratius del règim sancionador d’aquesta llei i la imposicióde les sancions correspon a la persona titular de la secretaria general del departament competent en matèriade no-discriminació de les persones LGBTI.

2. El Síndic de Greuges pot instar l’òrgan competent per a imposar sancions a incoar els expedients perincompliment d’aquesta llei per causa d’acció o omissió de les administracions públiques.

Disposicions addicionals
Tercera Cooperació i col·laboració entre institucions
 1. El Síndic de Greuges, d’acord amb les atribucions que li assignen l’Estatut d’autonomia i la Llei 24/2009, del 23 de desembre, exerceix les funcions relatives a la defensa de drets i llibertats en matèria de no-discriminació de les persones LGBTI que puguin haver estat vulnerats per l’actuació d’institucions, tant públiques com privades.

2. El Govern ha de cooperar, en l’àmbit de la no-discriminació de les persones LGBTI, amb els organismes iòrgans competents en la defensa de drets i llibertats, oferir-los tota la informació de què disposi i donar-los elsuport necessari en llurs actuacions.

3. El Govern ha de proposar un conveni de col·laboració a l’autoritat judicial, al Ministeri Fiscal i al Síndic de Greuges en el termini de sis mesos a comptar de la creació de l’òrgan coordinador de les polítiques LGBTI aquè fa referència l’article 8.

Visionem aquest vídeo "All you need is love" :

ACTIVITATS SESSIÓ 4 EN NOM DE LA LLEI: 
1-.  Quina llei t' agradaria instaurar si fossis diputat o diputada del Parlament? (5 p)
2.-  Després de visionar el vídeo "All you need is love" dona la teva opinió al respecte. (10 línies) (5 p) 

Bibliografia:
PUIG ROVIRA, Josep Maria i altres autorsAtòmium. Cultura i valors ètics . Barcelona: Editorial Text-La Galera, 2016 (pàgina 13)

Webgrafia:

http://www.aragirona.cat/imatges/noticies/pah-performance-bankia.jpg
http://afectadosporlahipoteca.com/
http://afectadosporlahipoteca.com/2016/09/30/sin-justicia-no-hay-derechttp://www.sindic.cat/site/files/302/llei_11_2014_LGTBI.pdfhos/
http://www.sindic.cat/ca/page.asp?id=302
https://www.youtube.com/watch?v=o9lJWAbhPXE